Print this page

Самодейци на сцената (1963 г.)

През 1963 година с постановката "Камък в блатото" театралният колектива при читалището се класира на второ място в Републиканския фестивал на самодейните състави.

През 1947 г. започва стоежа на нова сграда на днешното читалище и завършва през 1949 г., което дава възможност за разширяване и обогатяване на културния живот на жителите от квартал Слатина. Провеждат се сказки, възобновява се театралната дейност. Изнесени са пиесите: "Вражалец", "Хъшове", "От много ум", "Делба", "Обесването на Левски", "Службогонци", "Боряна" и др. като са идвали на вечеринките и жители от съседните квартали на Слатина: "Хр. Смирненски", "Хр. Ботев" и част от "Гео Милев". Основава се певческа група и танцов състав.

Жителите на Слатина чувстват читалището като свое огнище на просвета и всяка вечер в салона на читалището и читалнята на библиотеката    са   били препълнени от младежи жадни за просвета.

И сега читалище "Светлина-1921" е едно от най-дейните читалища в район "Слатина" и с най-интересен архитектурен стил.

Читалището се посещава от жители на район "Слатина" от всякаква възраст (от четири до седемдесет годишни), от понеделник до неделя, които участват в различните школи и състави открити към читалището като: музикална школа по китара и пиано, школа за изучаване на чужди езици и компютърна грамотност, школа по изобразително изкуство, школа "Фолклорика" за изучаване на български народни танци и обичаи, с представителен "Ансамбъл" и група за народно пеене за деца и възрастни и група за изучаване на български народни танци за възрастни.

Библиотеката на читалището разполага с книжен фонд над 15 000 тома литература и е една от най-големите и представителни библиотеки не само в район "Слатина", но и в столицата. 

(0 votes)
Покажи в тага

Свързани статии