Previous Next

  Потребителски рейтинг: 5 / 5

  Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
   

   Читалище „Светлина-1921“, район Слатина

   

  През 1921 г. в една от стаите на старото общинско управление (кметството на село Слатина), се провежда учредително събрание, на което присъстват десетки младежи.

  Събранието избира ръководство на читалището, което се занимава и с името на бъдещия културно-просветен център в село Слатина, и единодушно решава, то да носи името „Светлина“. Читалището по това време се помещава в една от стаите на общинското управление. С парите събрани от населението ръководството закупува един шкаф за книги, една маса и няколко стола. 

  Читалището се посещава предимно от по-будните младежи и по-малко от възрастните селяни.

  Голяма е била радостта на населението, че има читалище.

  Библиотеката е разполагала с малък брой книги - едва 150, събрани от населението и малък брой закупени със средства постъпили като дарение от селяните. Недостатъчна е била и културно-просветната дейност на читалището. Изнасяли се само вечеринки в една от стаите на тогавашното училище - като пиесата „Пижо и Пендо“, в която са участвали младежи от селото.

  И така благодарение на повишения интерес към повече знания се появява нуждата от основаване на читалище в село Слатина през 1921 година. Така се поставя началото на културно огнище, което по късно се оформя и израства като важно културно-просветно средище в Слатина и до днес.

  През 1947 г. започва стоежа на нова сграда на днешното читалище и завършва през 1949 г., което дава възможност за разширяване и обогатяване на културния живот на жителите от квартал Слатина. Провеждат се сказки, възобновява се театралната дейност. Изнесени са пиесите: „Вражалец“, „Хъшове“, „От много ум“, „Делба“, „Обесването на Левски“, „Службогонци“, „Боряна“ и др. като са идвали на вечеринките и жители от съседните квартали на Слатина: „Хр. Смирненски“, „Хр. Ботев“ и част от „Гео Милев“. Основава се певческа група и танцов състав.

  Жителите на Слатина чувстват читалището като свое огнище на просвета и всяка вечер в салона на читалището и читалнята на библиотеката    са   били препълнени от младежи жадни за просвета.

  И сега читалище „Светлина-1921“ е едно от най-дейните читалища в район „Слатина" и с най-интересен архитектурен стил.

  Читалището се посещава от жители на район „Слатина“ от всякаква възраст (от четири до седемдесет годишни), от понеделник до неделя, които участват в различните школи и състави открити към читалището като: музикална школа по китара и пиано, школа за изучаване на чужди езици и компютърна грамотност, школа по изобразително изкуство, школа „Фолклорика“ за изучаване на български народни танци и обичаи, с представителен „Ансамбъл“ и група за народно пеене за деца и възрастни и група за изучаване на български народни танци за възрастни.

  На снимката Жена с менци за вода: Това е „Старата чешма“, която е съществувала до 1973 година и се е намирала  на улица "Гео Милев" срещу църквата "Свети Мина". 

  Школи и курсове

  Естрада

  Пиано

  Солфеж и пиано 

  Китара

  Акордеон

  Български народни танци

  Изобразително изкуство

  Английски език

  Работно време

  Работно време на библиотеката:

  Работа с читатели:

  Понеделник: 9:30 - 17:30 

  Вторник: 9:30 - 17:30

  Сряда: 9:30 - 13:00 

  Четвъртък: 9:30 - 17:30

  Петък: 9:30 - 17:30

  Почивни дни: събота, неделя и всички официални празници

  Контакти

  Адрес: 1574  София, ул. "Гео Милев" 136

  • email: thitaliste_svetlina1921@abv.bg

  Председател: 0888439256

  Секретар:

  • Сл.тел.: 02/8734875
  • GSM: 0884514178

  Библиотекар:

  • Сл.тел.: 02/8734291